Bydlení
Domov seniorů Hranice poskytuje ubytování na jednolůžkových a dvoulůžkových pokojích, kde jsou ve většině případů i balkóny. Každé dva pokoje mají společné bezbariérové sociální zařízení v chodbičce před pokojem.
Pavilon 1 má k dispozici 106 ošetřovatelských míst (oddělení 1, oddělení 4).
V pavilonu 2 je 78 míst (oddělení 2 a oddělení 5).
V každém pokoji je umístěn standardní nábytek s uzamykatelným nočním stolkem. Navíc si může po dohodě s vedením domova každý uživatel do svého pokoje umístit vlastní televizi (platí si sám koncesionářské poplatky), rádio, počítač, obraz, chladničku (účtovaná spotřeba el. energie) atp. Dále je k dispozici bezplatné připojení k internetu na pokojích uživatelů.
Stravování
Strava je připravována v kuchyni Domova seniorů Hranice. Jídelníček sestavuje nutriční terapeut, který také dohlíží na dodržování správného technologického postupu při přípravě. Pokrmy jsou uzpůsobeny věku a zdravotnímu stavu uživatelů. Podle potřeb se podává dieta racionální, diabetická, šetřící, vegetariánská, bezmléčná. Ve všední den si mohou uživatelé služby vybrat na oběd ze dvou druhů pokrmů a při večeři ze tří druhů pokrmů.
V každém ubytovacím poschodí se nachází malá kuchyňka, kde si senioři mohou připravit pokrmy podle vlastních představ, případně si uvařit kávu (na požádání kávu připraví personál). Je zde také celodenně k dispozici čaj. Ve vestibulu domova mohou uživatelé využít zpoplatněného nápojového automatu. Jídlo je podáváno v hlavní jídelně ve vestibulu zařízení, v malých jídelnách umístěných v každém ubytovacím poschodí nebo v pokojích obyvatelů. Na oddělení jsou pokrmy přepravovány v nahřívacích vozících.
Po dohodě s personálem je možno podávat stravu i mimo stanovený denní režim.
Doporučená doba podávání jídla:
snídaně | 8:00 h | |
svačina | 9:30 h | |
oběd | 11:45 h | |
svačina | 14:45 h | |
večeře | 17:30 h | |
II. večeře | 19:30 h (diabetici) |
Po dohodě s personálem lze podávat stravu i mimo stanovenou dobu. Tolerance podávání hlavních jídel je 1,5 hod.
V domově se pravidelně schází stravovací komise složená se zaměstnanců (nutriční terapeut, vedoucí úseku sociální a zdravotní péče) a obyvatelů, která řeší stížnosti, připomínky a návrhy na zlepšení stravování.